English
  • Serbian
  • Montenegrin
  • Croatian
  • Bosnian
  • English
Fair price & fast buy/sell

Kazne u inostranstvu

Objavljeno : Utorak, 10. 02. 2015. - 00:00

Po zakonu o bezbednosti u saobraćaju u slučaju sudara vozač je dužan da pomeri vozilo sa puta ukoliko ugrožava normalno odvijanje saobraćaja, ali upravo to može da oteža dokazivanje krivice o saobraćajnoj nesreći. Saobraćajne nesreće su nažalost svakodnevna pojava na našim ulicama. Nekada je u pitanju samo materijalna šteta dok su nekad posledice tragične. Ali isto tako je i tragično što većina vozača ne zna kako se treba ponašati u ovim situacijama.

Mi vam ne preporučujemo da bez zimskih guma i lanca tokom zime ne prelazite granicu. Ipak, u dosta zemaljama zimske gume nisu obavezne sve dok ne padne sneg ili se ne pojavi led na putevima.

U dosta zemaljama zimski pneumatici (poseduju oznaku M+S, M&S ili MS, poželjno i sa simbolom snežne pahuljice i/ili planine) nisu obavezni zimi ukoliko na putu nema snega ili put nije zaleđen, već su dozvoljeni i letnji, pri čemu u gepeku treba imati lance za sneg za pogonske točkove.

Dakle, u svim navedenim primerima kada je reč o lancima, njih treba imati u gepeku dok se ne javi potreba ili obaveza da se oni montiraju – saobraćajni znak koji nalaže stavljanje lanaca, dubok sneg, naredba policajca ili slično.

Austrija
Zimska oprema je obavezna u periodu od 1. novembra pa sve do 15. aprila ukoliko su na putu zimski uslovi (sneg, led...).
Pod zimskom opremom odrazumevaju se zimske gume ili letnje gume sa lancima za pogonske točkove, pri čemu u oba slučaja dubina profila ne sme biti manja od 4 mm.
Kazna za neposedovanje opreme iznosi 35 evra, a ukoliko ste time prouzrokovali zastoj u saobraćaju, možete biti kažnjeni sa 5.000 evra

Nemačka
Obavezna upotreba zimske opreme nije kalendarski određena, ona zavisi isključivo od vremenskih uslova, tj. da li je put pokriven snegom ili ledom.
Pod zimskom opremom se podrazumevaju četiri zimske gume kao i lanci u slučaju ekstremnih uslova ili kada je to određeno saobraćajnom signalizacijom.

Bosna i Hercegovina
Zimska oprema je obavezna u periodu od 15. novembra pa sve do 15. aprila, vremenski uslovi nisu bitni.
Pod zimskom opremom podrazumevaju se zimske gume ili letnje gume sa lancima za pogonske točkove, pri čemu u oba slučaja dubina profila ne sme biti manja od 4 mm.
Kazna za vožnju bez opreme je 40 KM, ukoliko ste zbog toga izazvali udes, možete platiti kaznu od 50 do 200 KM.

Bugarska
Zimske gume zakonom nisu obavezne, ali lanci jesu na određenim deonicama gde je put pokriven snegom od 1. novembra do 31. marta.

Makedonija
Zimska oprema je obavezna u periodu od 15. novembra sve do 15. marta.
Pod zimskom opremom podrazumevaju se zimske gume ili letnje gume sa lancima za pogonske točkove, pri čemu u oba slučaja dubina profila ne sme biti manja od 4 mm.
Kazna za neposedovanje opreme iznosi 15 evra.

Crna Gora
Zimska oprema obavezna je u periodu od 15. novembra sve do 1. aprila, vremenski uslovi nisu bitni.
Pod zimskom opremom podrazumevaju se zimske gume na pogonskim točkovima najmanje dubine šare mora biti 4 mm, dok na točkovima koji nisu pogonski mogu biti i letnje gume iste minimalne dubine šare, lanci su ubavezni za pogonske točkove.
Kazna za neposedovanje opreme sre kreće od 60 do 300 evra kao i isključivanje iz saobraćaja.

Hrvatska
Zimska oprema je obavezna u periodu od 15. novembra sve do 15. aprila, vremenski uslovi nisu bitni.
Pod zimskom opremom podrazumevaju se zimske gume ili letnje gume sa lancima za pogonske točkove, pri čemu u oba slučaja dubina profila ne sme biti manja od 4 mm.
Kazna za neposedovanje opreme iznosi 300 kuna kao i isključenje iz saobraćaja.

Mađarska
Zimska oprema zakonski nije definisana, ali je u slučaju obilnih padavina obavezno korišćenje lanaca na pogonskim točkovima.

Češka
Zimska oprema je obavezna u periodu od 1. novembra sve do 31. marta (na određenim deonicama samo u slučaju većih snežnih padavina i leda, ali svakako ne treba rizikovati).
Pod zimskom opremom podrazumevaju se zimske gume ili letnje gume sa lancima za pogonske točkove, pri čemu u oba slučaja dubina profila ne sme da bude manja od 4 mm.
Kazna za neposedovanje opreme se kreće oko 80 evra.

Francuska
Zimske gume nisu obavezne, ali lanci jesu na određenim planinskim deonicama koje su pokrivene snegom.
Kazna za neposedovanje lanaca iznosi 135 evra.

Italija
Zimske gume nisu obavezne, ali lanci jesu na određenim planinskim deonicama koje su pokrivene snegom

Grčka
Zimske gume nisu obavezne.

Slovenija
Zimska oprema je obavezna u periodu od 15. novembra sve do 15. marta, vremenski uslovi nisu bitni, ali i van tog perioda ukoliko se na putu nalazi sneg ili led.
Pod zimskom opremom podrazumevaju se zimske gume ili letnje gume sa lancima za pogonske točkove, pri čemu u oba slučaja dubina profila ne sme da biti manja od 3 mm.

Švajcarska
Obavezna upotreba zimske opreme nije kalendarski određena, ona zavisi isključivo od vremenskih uslova, tj. da li je put pokriven snegom ili ledom ili ukoliko je određeno znakom.
Ukoliko je saobraćajnim znakom naloženo da je obavezno montiranje lanaca, vozila sa pogonom na sva četiri točka su oslobođena ove obaveze.