English
  • Serbian
  • Montenegrin
  • Croatian
  • Bosnian
  • English
Fair price & fast buy/sell

9 saveta za godišnji

Objavljeno : Nedelja, 15. 03. 2015. - 00:00

Prenosimo vam Goodyearovih 9 saveta kojih se trebate pridržavati kako ne biste ugrozili svoju bezbednost a isto tako i druge učesnike u saobraćaju. Umor i slabo održavanje su uglavnom glavni uzrok saobraćajnih nesreća u letnjim mesecima, inače nesreće su učestalije leti nego zimi.

1. Dobar odmor je na prvom mestu, to se ne odnosi samo za vozača već i za saputnike. Ne savetuje se polazak na put posle radnog vremena ili u vreme najvećih gužvi.

2. Napravite generalku automobila i odvezite ga na servis, ukoliko planirate duži put jer i najmanji kvar može dovesti do skupog i velikog problema.

3. Menjajte se sa suvozačem, na taj način ćete imati vremena da se odmorite kako bi kasnije mogli svesno i odmorno da vozite.

4. Ukoliko je reč o dugom putovanju, obavezno vožnju podelite na kraće etape koje će trajati po nekoliko sati. Saputnici treba odmoriti, izađite napolje, do restorana, prošetajte oko vozila da se uverite da je sve u redu.

5. GPS je od velike koristi, ali je potrebno i ranije istražiti put kojim ćete se kretati.

6. Taktički rasporedite prtljag i nemojte nositi nepotrebne stvari jer tako smanjujete opterećenje vozila, vožnja će biti sigurnija i potrošnja znatno manja. Poželjno je koristiti krovnu kutiju koja će ravnomerno rasporediti težinu.

7. Proverite gume, stanje istih i gazni sloj. Proverite pritisak u gumama, zavisno od toga koliko je vozilo natovareno. Ukoliko vučete kamp kućicu ili manju prikolicu, i njihove gume proverite. Proverite kuku kao i sva osvetlenja na vozilu.

8. Spremite se za put i dva puta proverite jeste li sve poneli, u kakvom stanju ostavljate kuću ili stan kao ko će redovno prazniti vaš poštanski sandučić i obilaziti kuću. Pripremite putni podsetnik.

9. Ukoliko morate da stanete u zaustavnu traku budite oprezni! Koristite je samo ukoliko je to zaista nužno jer vam ta trak ne garantuje sigurnost. Koristite fluoroscentni prsluk, uključite sva četiri pokazivača smera i pomerite se iza zaštitne ograde. Ukoliko stajte da bi obavili nuždu bolje bi bilo da se strpite do sledeće benzinske pumpe.

Goodyear Road Safety App je aplikacija namenjena evropskim saobraćajnicama, sadrži korisne savete o lokalnim saobraćajnim zakonima i propisima i savete na glavnim evropskim jezicima koji vam mogu pomoći ako na putu naiđete na poteškoće. Aplikacija je dostupna na iOS i Androidu.