English
  • Serbian
  • Montenegrin
  • Croatian
  • Bosnian
  • English
Fair price & fast buy/sell

Saveti za zimsku vožnju 1. deo

Objavljeno : Ponedeljak, 18. 01. 2016. - 02:00

Sneg i zima su došli. Da li ste spremni i naoružani znanjem o zimskoj vožnji? Ako niste,tim Auto-Balkana je spremio za vas savete za bezbednu zimsku vožnju.

Dok se jedni raduju zimi, drugi se nadaju njenom odlasku i pre nego što počne.
Loša vidljivost, padavine, klizavi kolovozi još mnogo toga zima i sneg donose u vožnji.
Da bi što lakše i bezbednije vozili u zmskim uslovima i po snegu u nastavku se nalazi veliki broj saveta.

1. Polazak iz mesta

Jedan od problema vožnje u zimskom periodu je polazak iz mesta. Led ispod točkova, dubok sneg ili samo nanos, vaše jutro pretvoriće u noćnu moru.
Pogotovo kada padne prvi sneg. Nekoliko jednostavnih rešenja i postupaka i malo strpljena vaš problem će biti rešen za čas.

- Rešenje 1

Polazak iz mesta na ravnoj klizavoj podlozi izvedite tako da proklizavanje točkova svedete na minimalnu moguću meru. Preporučen je polazak u 2. stepenu prenosa.
Mali broj obrtaja motora i lagano otpuštanje kvačila rešiće problem. Kod vozila sa automatskim menjačem, koristite "manuelni" mod rada, kod kojeg vi kotrolišete stepene prenosa.

auto-balkan.rs

- Rešenje 2

Ukolisko ste se našli u situaciju da morate da krenete iz dubokog snega, uverite se da vozilo motorom ili podom nije naleglo na sneg i pokušajte da vožnjom napred - nazad zaljuljate vozilo.
Kada osetite da vozilo ima dovoljno inercije da pređe preko nagomilanog snega, dodajte malo više gasa i pokušajte da se ne zaustavljate do izlaska na očišćenu površinu.

auto-balkan.rs

- Savet 1

Ukoliko je vozilo "leglo" na sneg, točkovi nemaju dovoljno pritiska na podlogu, pa ne pokušavajte da krenete velikim gasom. Odstranite sneg barem ispod pogonskih točkova, kako biste povratili nephodan pritisak točkova na podlogu.

- Savet 2

Većina savremenih vozila opremljeni su elektronskom kontrolom proklizavanja. Ona u ovoj situaciji neće biti od pomoći pošto će kočiti točkove i oduzimati snagu motora - isključite je, a papočicom gasa kontrolišite proklizavanje točkova.

- Obratite pažnju na sledeće stvari ako imate problem prilok kretanja iz mesta po snegu:

1. Kontrola proklizavanja ne pomaže - isključite je.

auto-balkan.rs

2. Trenje je nula

Konficijent trenja na ledu je nula. I najbolje zimske gume ne mogu mnogo učiniti pri polasku na led - mekane komande gasom učiniće više.
Rastresiti sneg će prouzrokovati najmanje problema, ali nije isključeno da se ispod njega krije led, što je verovatno slučaj ako dođe do proklizavanja.

3. Nejednako trenje

Ako pri polasku iz mesta jedan pogonski točak je na jako klizavoj podlozi, a drugi na podlozi sa dobrom trakcijom, snažno dodavanje gasa izazvaće nekotrolisano proklizavanje samo jednog točka, što može ošteti diferencijal.
Podmetanjem patosnice iz vozila pod točak koji proklizava, ujednačiće trenje i doprineti pokretanju. U ovoj situaciji, ostavite uključenu kontrolu proklizavanja.

4. Gume se same čiste

Proklizavanjem točkova pri polasku svedite na minimalnu meru, ali imajte na umu da blago proklizavanje koristi i povećava trakciju, pošto tada dolazi do smočišćenja dezena ( šare ) gume od nakupljenog snega.

2. Ubrzavanje

Kada ste rešili problem polaska iz mesta, sledeća faza vožnje jeste ubrzavanje. Na prvi pogled nije problem ali razmislite - da li ćete pre pritisnuti gas, pa šta bude ili ste i pri zaletanju vozila raspoloženi da budeti efikasni, bezbedni, a na kraji i ekonomični ?
Možete biti jedno i drugo, ai treće.

auto-balkan.rs

UPOZORENJE

Ukoliko vozite po lapavici ili delimično istopljenom snegu, imajte na umu da će točkovi imati nejaednak kotakt s podlogom. Naglo ubrzavanje može izazavati iznenadno zanošenje vozila, pogotovo kad je vozilo sa pogonom na zadnje točkove.
Ukoliko u toku ubrzavanja dođe do proklizavanja točkova, samo malo popustite gas, nemojte ga potpuno oduzimati. Pri promeni stepena prenosa lagano otpuštajte kvačilo - time ćete smanjiti nepotrebno proklizavanje.

- Rešenje 1

Prilagodite temopo ubrzavanje vozila trenju koje obezbeđuje podloga. Prekomerno dodavanje gasa neće efikasno ubrzati vozilo.
Smao će povećati potrošnju i smanjiti ili potpono onemogućiti upravljanje. Pri proklizavanju na klizavom koristite viši stepen prenosa od običajnog.

auto-balkan.rs

- Rešenje 2

Krenite ranije u ubrzavanje i nemojte se zaletati više nego što je neophodno za bezbedno preticanje. Na ledu koristite minimalni broj obrtaja motora.
Pri vožnji u gradu imajte na umu da su pešački prelazi i sva horizontalna signalizacija klizaviji od ostatka podloge i izbegavajte da jedan pogonski točak bude na njoj. Prilikom preticanja imajte na umu da će priras brzine biti mnogo manji od onog na koji ste kod svakog vozila navikli,
kao i da pritisaknje gasa neće izazvvati očekivanu reakciju, već prekomerno proklizavanje

- Obratite pažnju na sledeće stvari prilikom ubrzavanja:

1. Elektronika pomaže

Prilikom ubrzavanja elektronska kontrola proklizavanja donekle pomaže, ali dozirano dodavanje gasa je znatono efikasnije. Stalno agažovanje kontrole proklizavanja izaziva nepotrebno grejanje kočnica ( s obzirom na to da koči pgonske točkove ), vožnja uz stalno cimanje je neprijatno.

2. Ne uzdajte se u snagu

Preticanje na klizavom je rizičan manevar koji pdrazumeva ubrzavanje i promenu pravca. S obzirom na to da ceo manevar traje duže nego što ste naviklim, uverite se da su vozila koja dolaze u susret dovoljno daleko.
Zaboravite na snagu motora, sve se svodi na mogućnost prenosa na podlogu koja je ograničena.

auto-balkan.rs


U sledćem delu će biti vše reči o skretanju, usporavanju i zaustavljanu po snegu i zimskim uslovima vožnje.