English
  • Serbian
  • Montenegrin
  • Croatian
  • Bosnian
  • English
Fair price & fast buy/sell

Istražujemo: Da li Zagrevanje Vašeg Automobila po Hladnoći Šteti Motoru

Objavljeno : Cetvrtak, 28. 01. 2016. - 19:28

U jeku zime , svi znaju da kada se spremate za vožnju po hladnom vremenu i snegu, treba da izađete napolje, startujete motor i ostavite ga da se zagreje. Međutim, sudeći po najnovijem istraživanju sprovedenom u Aragornovoj Nacionalnoj Laboratoriji, ovo ne produžava radni vek vašem motoru; zapravo, dešava se upravo suprotno - smanjuje mu radni vek tako što smanjuje količinu ulja u cilindrima i klipovima.

Jednostavno rečeno, motor sa unutrašnjim sagorevanjem koristi klipove da kompresuje smešu vazduha i isparenja od goriva unutar cilindra. Kompresovana smeša se onda pali da bi se stvorilo sagorevanje - mala kontrolisana eksplozija koja pokreće motor.

Kada je vaš motor hladan, manje su šanse da benzin ispari i da se stvori pravi odnos vazduha i isparenja za sagorevanje. Motori sa elektronskim ubrizgavanjem goriva imaju senzore koji nadoknađuju hladnoću tako što pumpaju više benzina u smešu. Motor nastavlja da radi na ovaj način dok se ne zagreje na oko 5 stepeni Celzijusa.

Kako Tačno Zagrevanje Šteti Motoru


Osnovni problem sa ostavljanjem automobila da se zagreje je taj što vi u stvari upumpavate dodatnu količinu goriva u komoru za sagorevanje i nešto od toga može dospeti na zidove cilindra. Benzin je izvanredan rastvarač i zapravo može saprati ulje sa zidova ukoliko ostavite automobil da radi u leru na hladnim uslovima nešto duži vremenski period.

Životni vek komponenti kao što su karike može biti značajno smanjen ako benzin rastvara ulje za podmazivanje, a da ne pominjemo povećanu potrošnju goriva tokom perioda zagrevanja.

Ne Čekajte, Vozite!

Vožnja vašeg automobila je najbrži način da zagrejete motor do 5 stepeni Celzijusa da bi se prebacio na normalan odnos goriva i vazduha. Iako će topao vazduh ispuniti kabinu nakon par minuta, rad na leru radi vrlo malo toga za zagrevanje motora. Najbolja stvar koju možete učiniti zimi jeste da startujete auto, odvojite minut da skinete led sa vaših prozora i krenete.

Naravno, uskakanje u vaš auto i dodavanje gasa do daske će nepotrebno opteretiti vaš motor. Potrebno je od 5 do 15 minuta da se vaš motor ugreje, tako da vozite lepo i polako na prvom delu puta.
čovek popravlja  plavog juga u snegu
Ovaj običaj zagrevanja automobila je ostao iz vremena kada su stariji karburatori mešali vazduh i gorivo, ali nisu imali senzore za podešavanje količine benzina kada je hladno napolju. Zato ste morali pustiti starije automobile da se zagreju pre vožnje ili bi trokirali. Ali to je bilo nekada.

Dakle, osim ako vozite Bubu iz 1970-ih - a pretpostavljamo da to nije vaše vozilo za svakodnevnu upotrebu - spremite se, sedite u taj hladan auto i krenite.

p.s. A ako stvarno želite da vozite Bubu iz sedamdesetih, uvek možete pogledati našu ponudu ovde

Autor: Ratko Stambolija